Asana van de week: Salabhasana (sprinkhaan)

Salabhasana (sprinkhaan) is de Asana van de week. Denise de With laat de houding zien.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

Salabhasana (sprinkhaan)

Salabha is het Sanskriet woord voor sprinkhaan. Salabhasana kennen we in Nederland dan ook als de sprinkhaan. De houding ziet er heel eenvoudig uit, maar is moeilijker dan je wellicht zou denken. Het is een goede houding voor beginners om achterover buigingen te oefenen en verbeteren. Ook als je lastig naar de wc kunt of last hebt van winderigheid, indigestie, vermoeidheid of lage rugpijn, kan deze yogahouding fijn zijn om te doen.

Waar is salabhasana goed voor?

De sprinkhaan;

  • werkt goed tegen rugklachten;
  • versterkt rug, torso, benen, armen en achterkant van je lichaam;
  • opent de voorkant van je lichaam;
  • stretcht het borstgebied.

Wanneer kun je de sprinkhaan beter niet doen?

Je kunt de sprinkhaan beter niet doen wanneer je last hebt van:

  • hoofdpijn;
  • ernstige rugklachten.

Wanneer je last hebt van je nek, kun je je hoofd het beste gericht op de grond houden. Ook kan het helpen om een kussentje onder je voorhoofd te leggen ter ondersteuning.

Hoe maak je de houding prettiger?

Salabhasana kan onprettig aanvoelen. Om iets comfortabeler te kunnen liggen, kun je ervoor kiezen om met je bekken op een dekentje te gaan liggen.

Asana van de week

Vorige week danste Gina op de mat met de yogahouding Natarajasana (danser). En volgende week vind je weer een nieuwe Asana van de week op Yogisan. Stap voor stap legt Denise de With of Gina Biervliet een houding uit en doet deze voor. Zo kun je thuis nieuwe yogahoudingen oefenen.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

De instructievideo’s zijn gefilmd in Loenen (Gelderland), in ashram Sada Shiva Dham.

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.