De yogahouding Pincha Mayurasana (onderarmstand) is een handige oefening om je voor te bereiden op meer gevorderde houdingen. Het maakt je armen sterker en daarmee klaar voor lastigere armstanden. Gina Biervliet doet de houding voor.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)

Wanneer je Pincha Mayurasana eenmaal onder de knie hebt, voel je je zo trots als een pauw. Pincha Mayurasana betekent dan ook ‘pauwenveer opleveren’ en heet in het Engels Feathered Peacock Pose.

Voordelen Pincha Mayurasana

Deze onderarmstand maakt niet alleen je armen sterker, maar opent ook je schouders en maakt ze sterker; je hele gewicht komt immers op je schouders (en armen) terecht.

Daarnaast geeft de asana je positieve energie, draagt het bij aan een betere balans en een kalme geest.

Beginnerstips

Zelfs de ‘beste’ yogi’s kunnen jaren hebben moeten oefenen op de Pincha Mayurasana. En ook zij hebben momenten gehad dat ze het op wilden geven. Reken er dus op dat het even duurt voor je deze onderarmstand onder de knie krijgt!

Ben je bang om door te klappen wanneer je je tweede boon omhoog gooit? Doe de oefening eerst een paar keer voor de muur. Zo kun je niet doorklappen. De muur vangt je op als je teveel vaart maakt bij het afzetten.

Om zoveel mogelijk stabiliteit te bereiken in Pincha Mayurasana, is het belangrijk dat je je ellebogen op schouderbreedte houdt en je handen iets uit elkaar. Het kan daarbij handig zijn om in het begin een yogablok tussen je handen zetten.

Over de Asana van de week

Yogisan.nl licht wekelijks een andere asana (yogahouding) uit. Om de beurt staan Gina Biervliet en Denise de With voor de camera op hun matje en doen de houding voor, onder begeleiding van hun eigen stem. Rol je yogamatje maar uit voor een yogasessie bij jou thuis!

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

De asana’s zijn opgenomen in ashram Sada Shiva Dham in Loenen (Gelderland).

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.