Paschimottanasana (vooroverbuiging zittend) is dit keer de Asana van de week. Denise de With laat de houding zien.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

Paschimottanasana (vooroverbuiging zittend)

Deze houding kun je ook tegenkomen onder de naam Paccimasana, Paschima Tana, Ugrasana en Brahmacharyasana. Wat het betekent? Paschima of Pacci staat voor de rug, Uttana betekent intense strekking, vertaald vanuit het Sanskriet.

Het gaat dus om een zittende vooroverbuiging.

Waar is de zittende vooroverbuiging goed voor?

De zittende vooroverbuiging is een rustige, herstellende oefening en heeft veel gunstige effecten op zowel lichaam als geest. De houding werkt bijvoorbeeld goed tegen rugklachten en opent de heupen, maar kent nog een aantal voordelen:

 • vermindert stress
 • kalmeert je zenuwstelsel
 • stimuleert je spijsvertering
 • vermindert slaapproblemen en vermoeidheid
 • verlicht tijdens de menstruatie de bijbehorende klachten, maar ook die tijdens de menopauze
 • verlicht pijn bij voorhoofdsholteontsteking
 • traint diverse lichaamsdelen, namelijk
  • rugspieren
  • kuiten
  • hamstrings

Wanneer kun je Paschimottanasana beter niet doen?

Wanneer je zwanger bent of last hebt van rug- of astmatische klachten kun je de zittende vooroverbuiging (beter) niet doen.

Hoe maak je de houding gemakkelijker?

In het begin kan het strekken lastig zijn. Om het gemakkelijker te maken, kun je gebruik maken van een yogastrap, die je achter je voeten spant. Ook kun je op een opgevouwen handdoekje of kussentje gaan zitten om de houding wat comfortabeler te maken.

Let er wel op dat je in deze houding goed luistert naar je lichaam. Doet het pijn? Strek niet te ver door!

Asana van de week

Elke week vind je in de Asana van de week een andere asana, die stap voor stap voorgedaan en uitgelegd wordt door Denise de With of Gina Biervliet. Vorige week was de Gomukhasana (koe) met strap aan de beurt.

Bekijk meer yoga-oefeningen (asana’s)
.

De instructievideo’s zijn gefilmd in Loenen (Gelderland), in ashram Sada Shiva Dham.

Corine Lepoutre is mindfulnesstrainer bij de Mindful Academy en freelance journalist, waaronder hoofdredacteur van Tijdschrift voor Yoga. Haar mediacarrière begon bij de landelijke radio en regionale tv en liep via de reisjournalistiek en videoproducties naar webjournalistiek. De focus ligt nu op mindfulness, yoga en spiritualiteit. Corine wil zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met de positieve effecten van het beoefenen van aandachttraining en yoga. Bij Yogisan richt ze zich op mindfulness, interviews met yogi’s, reportages en videoproducties.