Asana van de week: De omhoog kijkende hond

Urdhva mukha

Betekenis:

Urdhva mukha betekent letterlijk: met de mond omhoog. Svana betekent hond. Deze houding lijkt op een hond die zich uitrekt met de kop in de lucht. Deze houding volgt, als één vloeiende beweging binnen de dynamische yogavormen, vaak na de neerkijkende hond.

Uitvoering:

 1. Ga op je buik op de grond liggen, het gezicht naar beneden.
 2. Je voeten zijn zo’n 30 cm uit elkaar, de tenen wijzen recht naar achteren.
 3. Plaats je handen naast je middel en stevig op de grond, de vingers wijzend naar voren. De ellebogen plaats je dicht je lichaam aan.
 4. Adem  in en til je hoofd en romp van de vloer.
 5. Strek nu rustig je armen, zonder jezelf te forceren.
 6. Span je dijbeenspieren aan en til nu ook je knieën van de grond. De benen helemaal actief en gestrekt, rustend op je wreven en tenen. Let op dat je billen ontspannen blijven!
 7. Laat het gewicht van je lichaam nu rusten op je handen, wreven en tenen.
 8. Rol je schouders naar achteren en duw ze naar beneden.
 9. Stel je voor dat je een lampje op je borstkast draagt, laat vervolgens het licht naar voren schijnen, van je af. Je beweegt a.h.w. je borst naar voren en omhoog tussen je gestrekte armen door. Je lichtje schijnt recht op de muur voor je.
 10. Breng je hoofd langzaam en zonder forceren naar achteren, je blik schuin omhoog.
 11. Adem in deze houding diep door, blijf letten op de stand van je schouders en de ontspanning in je billen. Verslap niet in deze actieve houding!
 12. Plaats op de uitademing je knieën op de grond, duw je billen naar achteren en kom in de Kindhouding.

Tip:
Bouw deze houding echt rustig op, zeker als je rugklachten hebt. Dit is een zogenaamd achterover buiging, dat houdt in dat de ruggenwervel naar achteren buigt. De meeste onder ons zijn soepeler in de voorover buiging. Laat zeker in het begin je knieën op de grond en start op de onderarmen. Geef je rug de tijd om te wennen aan deze ‘omgekeerde wereld’.

Resultaat & effect van deze houding:
Deze houding opent en werkt verjongend, vooral op de ruggenwervel. Het kan rugklachten verminderen. Omdat de borstkast zich opent, krijgen je longen alle ruimte. Dit bevordert de elasticiteit van je longen. De bloedcirculatie in het bekkengebied wordt gestimuleerd, dit werkt helend op de geslachtsorganen en onderrug!