Alternatieve therapie om emoties te verwerken: marma-therapie

Práten moeten we als er ons wat dwars zit. Een ander kan immers niet in ons hoofd kijken. Maar is alles uitkauwen wel altijd het antwoord op je problemen? Moeten we niet gewoon wat vaker naar ons lichaam luisteren? Is dat niet het summum van zelfcompassie? Je lijf heeft namelijk meer te vertellen dan je denkt. Marma-therapie is een alternatieve therapie en helpt je vóelen.

Laatst zag ik “Trauma: praten is verwerken” op de cover van een tijdschrift. Ook vang ik bij de koffieautomaat steeds vaker gesprekken op over vervelende ervaringen. Maar is dit wel dé manier om ervan af te komen? We moeten zeker met elkaar communiceren, in plaats van frustraties opkroppen. Alleen heb ik m’n twijfels gekregen over praten om trauma’s en ander oud zeer te verwerken. Geef mij maar marma-therapie.

Psycholoog of alternatieve therapie

Wat is marma-therapie?

Marma-therapie is een alternatieve therapie om blokkades en emoties die in je lichaam opgeslagen zitten te verwijderen, zodat je er niet langer last van hebt.

Emoties moeten verteerd worden

Een emotie die je niet verteert – doordat je deze negeert of ontkent – kan zich in je lichaam opslaan. Het lijkt dan of je er geen last meer van hebt, maar op de een of andere manier blijft die emotie zich uiten. Bijvoorbeeld door ‘onverklaarbaar’ op situaties te reageren – je snapt zelf ook wel dat het niet rationeel is – en door kleine pijntjes en grotere kwalen.

Iedere emotie heeft daarbij z’n eigen voorkeursplekje om zich te nestelen. Onverwerkte boosheid vertrekt bijvoorbeeld graag naar de lever en diep verdriet naar de longen. Hoe meer emotie er op dat plekje opgekropt wordt, hoe groter de kans dat je daar fysiek ongemak gaat ervaren.

Waarom je niet altijd blij hoeft te zijn

Oude emoties verwerken

Met een alternatieve therapie als marma kunnen die onverteerde emoties verwerkt worden. Marma werkt met marmapunten – speciale punten verspreid over je hele lichaam en verbonden met verschillende weefsels en organen in je lijf. Tijdens een marma-behandeling worden – afhankelijk van de klachten – specifieke punten behandeld door ze met lichte druk aan te raken. Met die druk gaat er aandacht naar de opgesloten emotie, waardoor de emotie alsnog verwerkt kan worden. Zonder er maar een woord aan vuil te maken.

Marma-therapie is aandacht

Met emoties is het net zoals met mensen: we willen allemaal gezien worden. En wanneer dit niet het geval is, kunnen we ons rot gaan voelen en onhandig gedrag vertonen. Een marmabehandeling bij een ayurveda-beoefenaar is een mooi middel om je onverwerkte emoties aandacht te geven, maar je kunt het ook zelf doen. Gewoon thuis.

Neem de volgende casus:

Stel: je vriend(in) zegt iets tegen je waar je heel erg door getriggerd wordt. Je voelt een intense emotie, waar je het liefst zo snel mogelijk vanaf wilt. Grote kans dat je je vriend(in) de wind van voren wilt geven.

Maar… DOE DIT NIET!

Oefening alternatieve therapie voor thuis

  1. Ga eens niet mee in de impuls om je emotie met iemand te bespreken, maar zoek in plaats daarvan een rustig plekje waar je even alleen kunt zijn.
  2. Ga zitten en VOEL wat er in jouw lichaam gebeurt.
    Voel je je hart enorm bonken, heb je een knoop in je maag, ben je misselijk, heb je het gevoel dat je lastiger adem kunt halen, wat vóel je?
  3. Geef dit gevoel aandacht: wat ervaar je precies, verandert er iets nu je er met belangstelling naar kijkt? Wordt het intenser of juist rustiger?
    Leg eventueel je hand op de plek waar je iets voelt, om er zo beter op te focussen.
  4. Pas wel op dat je niet helemaal meegezogen wordt in de intense emotie. Zorg dat je de observator blijft van wat je lichaam te melden heeft. Kijk er met compassie naar, zoals je meeleeft met de emoties van een goede vriend(in).
Lees meer over compassie

Lastig om te voelen

Wanneer je het lastig vindt om te voelen, kun je weer terugdenken aan het moment. Maar probeer niet te veel in de triggersituatie te blijven hangen: laat wat gebeurd is los en focus op de sensaties in je lichaam. Het maakt namelijk helemaal niet uit wat er net gebeurd is; het gaat erom dat er iets in je zit wat jouw aandacht nodig heeft.

Je kunt ook oefenen op eerdere momenten waar je een rotgevoel van kreeg. Ga terug naar dat moment en volg bovenstaande stappen 2 t/m 4.

Resultaat

Na deze oefening zul je merken dat dat intense gevoel dat zonet nog de boventoon voerde al veel minder is geworden, of zelfs helemaal weg is. Je hebt met jouw aandacht namelijk een klein stukje oude pijn verwerkt. Het heeft geen grip meer op je.

Marma therapie voor thuis

 

Wat heeft je lichaam jou te vertellen? Op ayurvedaconsult.nl vind je een ayurvedisch behandelaar voor een marma-behandeling bij jou in de buurt.

Lees meer over zelfcompassie
Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!