Acro Yoga

Flying high met… Acro Yoga

Door Frederieke Couvée

Steeds meer bevriende yogi’s om me heen hebben het over Acro Yoga, een mix tussen acrobatiek en Yoga. Acro Yoga is een moderne Yoga vorm, een echte hype, en laatst heb ik me, tijdens een vakantie in Ierland, laten overhalen een workshop mee te doen. Eerst deden we een simpele individuele opwarming met bekende asanas, zoals de zonnegroet. Vervolgens deden we de asanas in paren, waardoor we extra konden rekken en twists dieper konden uitvoeren. Nadat we waren opgewarmd, kon het echte werk beginnen.

De docente legde uit dat er in acroyoga drie verschillende rollen zijn:

  • de base: die als het ware de basis legt en de flyer draagt
  • de flyer: diegene die gaat vliegen , gedragen door de base
  • de spotter: erg belangrijk, want deze persoon staat er naast en zorgt ervoor dat de boel niet instort. Een soort beveiliger dus.

In een demo liet ze ons zien hoe het in zijn werk gaat.
De base gaat liggen op zijn/ haar (in dit geval) rug. Afhankelijk van de pose die het paar wil bereiken, plaatst de base haar voeten op de bovenbenen van de flyer. De flyer en base pakken elkaars handen en de base strekt haar benen met als gevolg dat de flyer… vliegt!

Wanneer er stabiliteit bereikt is in deze pose, kunnen ze elkaars handen loslaten en de vlieger een voor-overbuiging maken. In deze positie kan de base de flyer een rugmassage geven. Natuurlijk kunnen er vanuit deze positie allerlei kunstjes worden uitgevoerd, hoe gevorderder de yogi, hoe ingewikkelder de poses.

Zoek de balans
Na de demo was het tijd om het zelf te ervaren. Het bijzondere van base zijn, vond ik, dat het helemaal niet zo zwaar is als het lijkt. De truc is om precies de juiste balans te vinden, dan wordt de flyer zo licht als een veertje. Als flyer ervoer ik dat het gaat om loslaten en vertrouwen, wat toch een stuk moeilijk was dan het leek in het begin. Maar dan toch… toen ik me eenmaal over mijn wantrouwen heen kon zetten, was het geweldig om zo te kunnen vliegen en steun te mogen ervaren!

Hoewel Acro Yoga niet helemaal voldoet aan het authentieke beeld dat ik van Yoga heb, was het erg leuk om te doen!

Google Authorship for Frederieke Couvee