Aan de slag met yoga (vervolg V)

Tara Visser

Aan de slag met yoga, vervolg V.

In vervolg vier zijn we het Zonnegroeten ingedoken. Veel gehoord commentaar in mijn lessen, zeker als je net gestart bent met de yoga Zonnegroeten, komt tot uitdrukking in gezucht en gekreun. Niet verwonderlijk want het doen van de Zonnegroeten is niet eenvoudig. Het vraagt het nodige aan spierkracht en souplesse, zeker als je de overgangen soepel wilt laten verlopen.

Realiteit
Het beeld wat nog van yoga leeft, is zoemend van ontspanning op je matje liggen. Niets is minder waar, daarom kunnen de eerste paar lessen ook zo tegenvallen. Ontspanning volgt, zeker in het begin, vaak pas nà de les en na verloop van tijd steeds meer tijdens de les.
Als je de Zonnegroeten voor het eerst doet kun je het ervaren als topsport. Gefrustreerd bedenk je dat dit voor jou niet is weggelegd…..

Dynamiek
Zou je je kunnen voorstellen dat, als je doorzet en de Zonnegroet keer op keer herhaald hoe heerlijk het is om de vloeiende lijnen en bewegingen in je lijf te voelen? Zou je je kunnen voorstellen hoe gecentreerd je raakt als je niet meer na hoeft te denken en je lichaam het roer ‘over neemt’ zodat jouw geest helemaal tot rust kan komen? De prachtige dynamiek van bewegen op het ritme van je adem komt helemaal tot uitdrukking in het doorlopen van de Zonnegroet.

Het is ontspanning vinden in beweging.
Adem, geest en lichaam worden één.

Innerlijke schoonmaak
En dat is niet het enige. De Zonnegroet zorgt ervoor dat je innerlijk vuur (agni) harder gaat branden met alle positieve gevolgen van dien. Je spijsvertering verhoogd, je stemming wordt lichter en je wordt innerlijke ‘schoongemaakt’. Je spieren worden verwarmd en je gewrichten gesmeerd waardoor het ‘wat langer aanhouden’ van de houdingen die volgen, minder belastend zal zijn.

Niet iedere yogadocent gebruikt de Zonnegroet als opwarming, deze is met name gelinkt aan Power Yoga en andere dynamische vormen van yoga. Als je het geluk hebt om deze bijzondere manier van yogabeleving te mogen ervaren, heb dan vooral geduld en compassie met jezelf.

De eerste paar keren dat je de Zonnegroet doet kom je van alles tegen. Dat varieert van pijnlijke polsen tot intense frustratie, maar ook van overwinning, warmte en zin in het leven.

Je neemt plaats in een sneltrein van ervaringen. Van dieptepunten en hoogtepunten.

Je doorloopt een heel mensenleven op je mat. Maar bedenk dat iedere ervaring je helpt om te groeien. Dus wees moedig, heb vertrouwen en ga op weg naar meer soepelheid, innerlijke schoonheid en bevrijding.

Het wonder van yoga vindt je in de intimiteit van je eigen lijf en hart.

Wees geduldig en neem de tijd. Rome is ook niet in één dag gebouwd.

Lees meer: Aan de slag met yoga (vervolg VI)