Aan de slag met yoga (vervolg 2)

Tara Visser

Je bent voorzichtig begonnen met een proefles yoga. Na de openingsmeditatie en het gedeelte waarin je je spieren opwarmt en je gewrichten ‘smeert’, is je level van frustratie al flink opgeschroefd. En je weet het nu zeker yoga is niets voor mij.

Als je op de sportschool een proefles Zumba, Bodypump of Pilates volgt is de groepsdruk vaak groot. Als de hele groep enthousiast en giebelig van opwinding achter de schuddende en prachtig gevormde billen van de instructeur staat en de opzwepende muziek iedereen meesleurt in haar beats, is het heel moeilijk om in jezelf te blijven en te voelen of dit echt bij jou past. Je gaat net zo enthousiast en giebelig als de groep naar buiten in de overtuiging dat dit het helemaal is.
 
Het is zo anders bij yoga. Daarom is het moeilijk oordelen na één les. Yoga is met geen enkele sport te vergelijken, want yoga gaat zoveel verder dan dat.

Je zaait en zaait en dat proces kan heel lang duren.

Tijdens een yogales keer je innerlijk iedere steen om
In tegenstelling tot een groepsles in de sportschool, is er in een traditionele en goede yogales geen groepsdruk. Sterker nog het wordt je zelfs aangeraden niet op je buren te letten maar de aandacht in jezelf te houden. Dit valt niet mee want door alle drukte in ons leven zijn wij dat gaandeweg verleerd. Onze aandacht is zich noodgedwongen en aangeleerd naar buiten gaan richten, naar ons werk, onze kinderen, onze relaties en onze administratieve rompslomp. Het is anders in een sportles. Als je overenthousiast achter die mooie, schuddende billen staat, neemt het (ego)denken het van je over omdat die van jou, in jouw optiek minder goed gevormd zijn. Je denken slaat vervolgens op hol en vindt dat, als jij maar lang genoeg die schuddende billen volgt, die goede vorm vanzelf komt. Je aandacht is dus niet meer in je maar bij het gedroomde eindresultaat, gericht op je spiegelbeeld in de spiegel, op de muziek, de choreografie en je medesporters. Het klinkt ellendig, ik weet het, maar ons denken is slim en handelt subtiel.

Sporten kan geweldig zijn, maar subliem als je je aandacht blijvend naar binnen kan richten. En daarin kan yoga je helpen.

Yoga helpt je om je aandacht in jezelf te leren richten, aandacht voor het paleis wat jou draagt en vervoerd. Yoga helpt je om het (ego)denken te leren kennen, het helpt je om prestatiedrang, als het gaat om gedroomde vormen, los te laten.

Maar je zult merken, het voelt in het begin beslist niet zo. Dat komt omdat je zaait en de bloem tijd nodig heeft om te groeien en vooral te bloeien!

Lees meer over de volgende stap: aan de slag met yoga vervolg 3