Leer elkaar écht kennen met deze 9 date-ideeën

In een wereld vol prikkels wordt aandacht steeds waardevoller. Daarom deze bijzondere date-ideeën waarbij het draait om echte aandacht voor elkaar en de omgeving. Date er lekker mindful op los met je vriendinnen, vriend(in), man/vrouw, ouders, zussen, broers… En leer elkaar écht kennen.

Zelf ben ik wel een beetje klaar met de wegwerpconsumptiemaatschappij en oppervlakkige contacten. Oprechte contacten leveren mij veel meer geluk op dan oppervlakkige. Toch kan het onwijs spannend zijn om helemaal jezelf te zijn en elkaar echt te leren kennen. Het maakt je kwetsbaar. Maar aan de andere kant is het wel wie jullie zijn en met wie je het ‘moet doen’. Begrijp me niet verkeerd: er is niks mis met een relaxte date naar het plaatselijke restaurant of bioscoop. Alleen, hoeveel leuker zou het kunnen zijn om iets te doen waarbij je elkaar nét even beter leert kennen?

1. Bewonder de natuur

Date ideeën: Sterren kijkenOf de mussen nu van het dak vallen van de hitte of je je klappertandend moet opwarmen bij de verwarming; de natuur is ieder seizoen de moeite waard om te bewonderen. Een wandeling op het strand, door het bos of over de hei kan al heerlijk ontspannend werken. En wat dan als je jezelf er helemaal aan overgeeft…?

Installeer je samen op een grote zitzak in de achtertuin of het park om de hoek en ontdek hoeveel sterren naar je terug knipogen. Fantaseer wat je zou wensen als er toevallig eentje valt en filosofeer over de oneindigheid van het universum.

Liever overdag wat doen? Je kunt dit ook al kijkend naar de wolken doen. Vertel elkaar wat je in de wolken ziet en de leukste gesprekken ontstaan vanzelf! Als je dan lang genoeg blijft zitten, kun je meteen een zonsondergang meepikken.

2. Rondleiding langs bijzondere plekken

Geef de ander een kijkje in jouw wereld door hem of haar een rondleiding te geven langs plaatsen die voor jou bijzonder zijn. Laat bijvoorbeeld jouw lievelingsplekken zien in je woonplaats. Door erbij te vertellen wat deze locatie zo bijzonder maken, laat je de ander er misschien wel anders naar kijken. Wellicht wordt het uiteindelijk jullie gezamenlijke lievelingsplek.

Of ga samen terug in de tijd en verzorg een tour langs de hoogtepunten van waar je bent opgegroeid; je ouderlijk huis, de basisschool waar je naartoe ging, de kroeg waar je je eerste danspasjes zette.. Bij jou borrelen de herinneringen op en de ander krijgt een nog completer beeld van jou.

3. Creëer!

Met geld is eigenlijk alles wel te koop. Maar is iets zelfgemaakts niet veel leuker? Knutsel samen een vlieger in elkaar en neem ‘m mee naar een open vlakte voor een testvlucht. Is één van jullie beide een technisch wonder en heeft de ander meer artistiek talent? Dat móet wel een fantastische vlieger worden! En het is een goed excuus om naar buiten te gaan. Ook leuk om te doen met je kinderen of neefjes en nichtjes.

4. Maak kennis met elkaars hobby

Heb jij een bijzondere hobby of gewoon iets waar jij bijzonder blij van wordt? Laat de ander ermee kennismaken! Voor jou misschien wel één van de beste date-ideeën ooit, want jij vindt het sowieso leuk. Haha.

Maar even zonder dollen: omdat deze date voor jou aanvoelt als een warm bad, kun je echt jezelf zijn en de ander helpen ervaren wat het zo bijzonder maakt.

De volgende date draai je het natuurlijk om en ga jij mee in een favoriete bezigheid van de ander.

5. Bekijk elkaar eens goed

Liever een paar uur creatief bezig? Maak een schilderij of ander kunstwerk van elkaar! Om het ook nog lijkend te maken, moet je wel heel bewust naar elkaar kijken. En omdat je het doet met een doel, hoeft het helemaal niet ongemakkelijk te zijn.

elkaar schilderen

6. Toerist in eigen land

Trek samen eropuit. In Nederland – en waarschijnlijk ook in je directe omgeving – is genoeg te ontdekken. Ga samen op ontdekkingstocht in een stad of ander mooi plekje waar jullie beide nog nooit zijn geweest. Wees je bewust van de nieuwe omgeving; wat zie je, wat voel je, wat hoor je, wat ruik je? Deel dit ook met elkaar, want met z’n tweeën neem je meer waar dan alleen.

Of bekijk onze hoofdstad eens met andere ogen met de Amsterdam Tourist Challenge. Bewapend met tablet tour je aan de hand van verschillende uitdagingen, augmented reality en virtual reality door Amsterdam. Een moderne combinatie van het echte oude Amsterdam en de virtuele wereld.

Heb je meer behoefte aan een groene omgeving? Ook met de trein kom je gemakkelijk bij de mooiste stukjes Nederlandse natuur. De NS-wandelingen zijn bereikbaar vanaf het station en zijn geschikt voor iedere wandelaar.

7. Doe iets met dieren

date ideeen: doe iets met dierenJe kunt natuurlijk denken aan een dagje aapjes kijken in de dierentuin, maar je kunt ook een stapje verder gaan. Ga bijvoorbeeld een middag samen vrijwilligerswerk doen bij het dierenasiel of op de kinderboerderij. Deze organisaties kunnen altijd extra handjes gebruiken.

Iets dichter bij huis heb je wellicht een buurman met dat vrolijke hondje. Neem een keer de uitlaatbeurt over en scoor met z’n drieën een frisse neus.

Diertjes blij, bijzondere date. En het leuke van deze date is dat dieren altijd gespreksstof opleveren.

8. Liefde (en vriendschap) gaat door de maag

Samen koken is altijd een goed idee! Je moet immers toch allebei eten. In hoeverre je het doortrekt is helemaal aan jullie, maar je kunt al beginnen met een grondig onderzoek in jullie favoriete kookboeken. Of kies voor het favoriete gerecht van een van beiden. Vooraf samen gezellig boodschappen doen op de markt? Kan!

En dan mag er gegeten worden! Smikkel samen aan een mooi gedekte tafel of verpak alles in bakjes en plak er een picknick aan vast. Ook dat hoeft niet standaard te zijn. Ga het weekend eens extra vroeg uit de veren, neem een groot kleed en je picknickspullen mee naar een mooi plekje in de natuur en geniet van een bijzonder ontbijt terwijl de wereld om je heen langzaam ontwaakt.

Je kookkunsten nog niet ontdekt? Ga samen naar een kookworkshop!

Waar je ook maar besluit te gaan eten; doe het mindful.

9. Acroyoga: yoga samen

Tenslotte natuurlijk nog een leuke yoga-date! Yoga is een fantastische manier om dichter bij jezelf te komen, maar in de vorm van acroyoga ook een toffe sport om samen te doen!

Andere date-ideeën/leuke dingen om te doen

Heb jij nog bijzondere date-ideeën? Deel ze onder dit artikel en inspireer anderen!

Bekijk ook de Yogisan-agenda voor nog meer date-inspiratie en tips voor ontspannende uitjes.

Bekijk direct de agenda

 

Laura is vooral heel flex; als freelance schrijver flexibel qua werkplek, wat eten betreft flexitariër en als het om yoga gaat… een echte flexiyogi! Niet standaard heel lenig dus, maar zeker bekend met de voordelen van yoga. Gaandeweg heeft ze ontdekt dat gezonde voeding & levensstijl echt haar ding zijn. Met oren en ogen altijd open, ontdekt ze eeuwenoude en gloedjenieuwe mogelijkheden om helemaal zen te worden. Ze hoopt jou daarin te kunnen inspireren. Namasté!